Vitamina D

També anomenada calciferol, la vitamina D és una de les vitamines liposolubles imprescindibles per a la formació normal dels ossos i de les dents i per a l’absorció del calci a nivell intestinal. La deficiència de vitamina D pot causar osteoporosi, en adults, i raquitisme, en nens.

Com aconseguim la vitamina D? 

Existeixen dues vies per arribar als requeriments diaris de vitamina D.

Via cutània: mitjançant l’exposició dels raigs solars (UV). El cos té la capacitat de sintetitzar vitamina D quan la pell s’exposa directament al sol. La gran majoria de les persones aconsegueixen satisfer una gran part (aprox. 90%) de les seves necessitats a través d’aquesta via. Amb l’exposició durant 10 o 15 minuts tres vegades a la setmana es solen cobrir les necessitats del cos d’aquesta vitamina (atenció: és molt important fotoprotegir-se per evitar malalties de la pell causades per la radiació solar, com el càncer de pell).

Via alimentària: pel consum d’aliments rics en aquesta vitamina. Existeixen molt pocs aliments que de manera natural continguin aquesta vitamina. Per això, al mercat existeixen aliments enriquits amb vitamina D que poden ser una bona font alimentaria.

Les fonts alimentàries principals que contenen Vitamina D:

  • Peixos grassos: són la millor opció. La tonyina, el verat i el salmó contenen grans quantitats de vitamina D.
  • Olis de fetge de peix, llet, ous i mantega.
  • Carns.
  • Xampinyons.
  • Molts aliments es reforcen amb vitamines, com ara els cereals que solen consumir-se en l’esmorzar, el suc de taronja o el iogurt.

Tot i així, quan la ingesta alimentària i l’exposició solar no aconsegueixen mantenir els nivells mínims, es pot optar per la complementació farmacològica de vitamina D.

Per a més informació, consulta a la nostra farmàcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.