Saps quines són les plantes medicinals més utilitzades a l’hivern?

Les plantes medicinals et poden ser de gran ajuda per combatre les afeccions pròpies de l’hivern. Els refredats, la grip, l’amigdalitis, les afonies, otitis… es poden curar amb complements i remeis naturals.

Les principals plantes més utilitzades i que et poden ajudar durant aquesta estació són:

El pròpolis: 

Des de temps immemorials el pròpolis s’ha utilitzat per tractar refredats, grips, laringitis, bronquitis, sinusitis… Amb una gran quantitat d’olis essencials, pol·len, minerals i vitamines, no és d’estranyar que es trobi en gran quantitat de xarops i complements per millorar la simptomatologia de les afeccions hivernals.

La dròsera:

Aquesta planta carnívora és perfecta per tractar el mal de gola. S’acostuma a trobar en xarops, però també es pot prendre infusionada barrejant-la amb una mica de pròpolis.

Les fulles d’eucaliptus:

Són les estrelles de l’hivern. Reconegudes des de fa segles pel seu poder netejador, obren les vies respiratòries i produeixen un efecte mucolític. Es poden prendre infusionades, combinant-les amb mel, llimó o menta i també es poden utilitzar per fer banys de vapor de pit i cap. L’oli essencial que se n’extreu és molt eficaç per fer gàrgares i també es poden utilitzar per combatre la febre.

La flor de saüc:

Amb propietats revitalitzants i antivirals, afavoreix la sudoració i calma la tos. Es pot prendre en forma de xarop o infusió.

El timó o farigola:

Està reconegut per l’Agència Europea del Medicament (EMA) i és un dels millors desinfectants naturals i antisèptics respiratoris. Elimina els gèrmens i minimitza els símptomes dels refredats, grips i febres. 

L’equinàcia:

Aquesta planta procedent d’Amèrica del Nord s’utilitzava antigament per tractar les ferides i mossegades de serp. La seva arrel conté nombrosos principis actius amb propietats immunoestimulants. Actualment s’utilitza per prevenir i tractar els refredats.

Recorda que a banda de tenir a mà les plantes medicinals, és importantíssim que t’alimentis bé, prenguis líquids en abundància i facis exercici per prevenir patologies. A l’hivern incorpora força llegums i cereals integrals als teus plats, proteïna i fruites i verdures de temporada. Som-hi!

I tu? Coneixes alguna altra planta medicinal que et funcioni per pal·liar les afeccions hivernals?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.