Llets vegetals per a bebès, sí o no?

La lactància materna és la manera ideal de proveir l’aliment que el nounat necessita per a un creixement i desenvolupament saludables. Existeix un consens generalitzat sobre que el millor aliment per a un bebè és la llet materna. Aquest, ha de ser el seu aliment en exclusiva fins als 6 mesos d’edat, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut i el Comitè de Lactància de l’Associació Espanyola de Pediatria

Però existeixen circumstàncies en què no és possible alletar al bebè, com ocorre, per exemple, a les mares que pateixen hipogalàctia – la disminució de la producció de llet per la glàndula mamària d’una dona -, o simplement, per una elecció personal. En aquest cas, les fórmules infantils representen una alternativa innòcua i nutricionalment adequada. Es pot afirmar que, avui dia, no existeixen diferències significatives en el creixement i desenvolupament dels lactants alimentats a base de fórmules infantils amb el dels lactants alimentats amb llet materna, però encara així cada vegada són més les mamàs que ens pregunten en la farmàcia per una alternativa a la llet de fórmula o  la llet de vaca. També és cada vegada més comú en el cas de persones que porten una alimentació vegana, i vulguin alimentar al seu bebè amb “llets” d’origen vegetal.

Ni la llet de vaca ni les “llets vegetals”, són aptes per a un menor de 6 mesos. 

En cap cas, s’ha d’alimentar amb elles a un nadó. La llet de vaca no és adequada per a ells pel fet que l’excés de proteïna pot danyar el ronyó, a més de que no aporta les suficients quantitats de ferro, àcids grassos, glúcids i vitamines C i E.

Les opcions vegetals tampoc contenen determinats àcids grassos essencials ni vitamines B12, C i D, ni suficient quantitat de ferro o proteïna. Sí que poden ser aliments complementaris a partir dels 6 mesos. No obstant això, les begudes d’ametlles o arròs són riques en hidrats de carboni, mentre que les de soia tenen un major contingut en proteïnes si es comparen amb la llet de vaca. 

I, quines alternatives tinc?, estaràs pensant… 

Existeix l’opció, cada vegada més accessible, de recórrer a llet humana d’altres mares. Això pot fer-se a través dels bancs de llet gestionats per hospitals públics, encara que en aquests tenen prioritat els bebès prematurs, amb baix pes, al·lèrgics, intolerants o amb altres malalties. 

A Farmàcia Queralt som especialistes en dietètica infantil. Podem assessorar-te en tot allò que necessitis saber per a l’alimentació del teu nadó. No dubtis a visitar-nos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.