Les cures pal·liatives. Què són i per què oferir aquesta atenció?

Les cures pal·liatives són la forma d’atendre a les persones que sigui quina sigui la seva edat, pateixen una malaltia o es troben en una situació greu de salut que no pot ser curada ni revertida. Així doncs, es tracta d’una forma de mirar i d’apropar-se a la persona que sofreix i als seus cuidadors. Les cures pal·liatives alleugen el patiment físic, psicosocial i espiritual del pacient i redueixen les hospitalitzacions innecessàries. 

Recórren a aquest tipus d’atenció les persones que es troben en un greu estat de salut o patint una malaltia incurable, per la qual cosa la seva mort és imminent. Moltes vegades, és difícil catalogar una malaltia com a “incurable”, ja que la situació, segons quina sigui, pot revertir. Això provoca que sigui complicat avaluar amb el 100% de fiabilitat quan una persona cal que comenci a rebre cures pal·liatives. Tot i així, actualment es poden seguir administrant tractaments curatius i específics contra les malalties al mateix temps que es proporcionen cures pal·liatives.

Les cures pal·liatives no pretenen allargar ni escurçar la vida, sinó fer que aquesta sigui de millor qualitat. L’objectiu principal és propiciar que l’acomiadament personal i familiar succeeixi de la forma més natural possible, d’acord amb els valors i decisions dels pacients i els seus éssers estimats. Les malalties que des que es diagnostiquen se sap que no podran ser curades i que necessitaran cures pal·liatives són:

  • Els càncers en fase avançada d’extensió.
  • Les malalties neurològiques com l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).
  • Les demències.

 

Les cures pal·liatives es poden oferir durant anys i d’altres vegades durant dies. Abordar aquest tipus de cures no és senzill ni pot ser la feina d’un sol tipus de professional. Per això, les cures pal·liatives necessiten combinar diferents funcions que es complementin amb el treball en equip per arribar a satisfer totes les necessitats que requereixi la persona en qüestió, ja que normalment la persona no només presenta problemes físics (dolor, fatiga, insomni…), sinó que també pot experimentar dificultats socials, emocionals i espirituals.

Les cures pal·liatives acostumen a prestar-les professionals que atenen als pacients que es troben en greus problemes de salut, però també equips d’Atenció Primària, els professionals de residències d’avis… ja que coneixen les persones i el seu entorn amb anterioritat, cosa molt important per l’abordatge que es necessita. És quan apareixen situacions complexes que es fa necessària la participació d’equips específics que comptin amb professionals mèdics, infermers, psicòlegs, treballadors socials, agents espirituals, fisioterapeutes, art-terapeutes… Existeixen molts camps des dels quals es pot ajudar als malalts i a les seves famílies.

Per últim, és important tenir present que les cures pal·liatives:

  • No pretenen allargar ni escurçar la vida, sinó millorar-la.
  • Busquen que la persona visqui amb el major confort possible.
  • Es poden dur a terme múltiples accions i estratègies per millorar la situació del pacient.
  • La família i els amics són el primer nivell de suport del pacient i cal potenciar-los.
  • Requereixen la col·laboració de diferents disciplines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.