La nutrició i l’esport van de la mà

Partint de la base que qualsevol persona ha de mantenir una dieta rica, variada i saludable, existeixen altres factors determinants per mantenir una dieta més rica en alguns nutrients que d’altres. Segons el nostre propi organisme i altres factors com l’activitat física que realitzem són determinants per oferir al nostre organisme tota l’aportació nutricional que necessita.

És imprescindible cuidar la nostra alimentació en qualsevol moment de la  nostra vida. Però si realitzes esport o vols començar a fer-ho, has de tenir en compte que la teva dieta és un pas més per mantenir un rendiment òptim.

Segons el tipus d’esport que realitzis, les exigències nutricionals seran unes o altres, però hi ha alguns consells bàsics que són aplicables segons si realitzes un esport aeròbic (com per exemple córrer, nedar o anar en bicicleta) o si en realitzes tant aeròbics com d’anaeròbics (futbol, bàsquet…).

Posant-nos com a objectiu principal la millora del nostre rendiment en l’esport que realitzem, hem de tenir molt clar que sempre haurem de complir amb els requeriments energètics diaris propis de cada persona. Per aconseguir-ho, les fruites, les verdures i les hortalisses han de ser presents a la nostra dieta.

A més a més, els aliments rics en hidrats de carboni ocuparan una gran part de l’alimentació diària: pasta, arròs, pa, cereals, llegums… Has de tenir en compte que com més gran sigui el nivell físic de l’esportista i la freqüència, així com la intensitat de l’entrenament, més rellevància hauran de tenir aquests aliments a la dieta.

Convé no oblidar la presència d’aliments proteics saludables en la dieta diària de l’esportista: peix, tant blanc com blau, de carn magra (prioritzar-la enfront de la vermella i processada), d’ous, lactis i llegums. L’aportació general recomenada és d’entre 1,2-1,6 grams de proteïna per kg de pes corporal per garantir el manteniment de la massa muscular i a una bona recuperació muscular després dels entrenaments.

Finalment, no oblidar el consum del tercer dels macronutrients, els lípids o greixos. És important prioritzar l’oli d’oliva verge extra com a greix principal a utilitzar en el dia a dia. A més, tant l’alvocat, com la fruita seca són una excel·lent forma d’incloure greixos saludables.

 

Recorda que l’alcohol no és recomanable sota cap cas: la millor beguda que pots prendre, siguis esportista o no, és l’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.