Gaudeix de l’estiu com sempre, però protegeix-te com mai!

Segurament, quan penses en l’estiu penses en dies que s’allarguen, terrasses que s’omplen, música, sandàlies, l’olor de la crema solar… I quan vols protegir-te contra la calor? Refrescar els espais amb ventilació, evitar sortir al carrer durant les hores de més sol, beure aigua sovint, posar-nos crema protectora o buscar les zones més fresques són algunes de les accions que s’han de dur a terme, estiu rere estiu, perquè la pujada de temperatures no arribi a tenir efectes negatius sobre la nostra salut.

Aquest estiu 2021 volem ajudar-te a minimitzar aquests efectes, especialment entre els grups més vulnerables, com la gent gran, les dones embarassades, els nens, les persones amb malalties cròniques o les que treballen en ambients calorosos i a ple sol.

Així doncs, recorda aquestes accions fonamentals: HIDRATA’T, UTILITZA CREMA SOLAR, EVITA LA CALOR I REFRESCA L’AMBIENT.

Beu aigua sovint

Mantenir una hidratació adequada durant tot l’any és essencial per a la nostra salut, però a l’estiu, és encara més important. L’aportació d’aigua a l’organisme prové majoritàriament del consum de líquids, però també del contingut en aigua dels aliments sòlids (verdures, fruites i hortalisses són els que més en contenen). Seguir una alimentació saludable rica en aquests aliments i beure aigua és la millor manera de mantenir l’organisme en un bon estat d’hidratació durant tot l’any.

Cal tenir present que l’estat d’hidratació es pot veure afectat quan fa calor, ja que el cos perd líquid en forma de suor. Per això, durant aquesta època és especialment important beure molta aigua, sobretot pel que fa als nens i la gent gran. També és recomanable beure aigua abans que el cos ens la demani.

Protegeix la teva pell amb crema solar

Utilitzar protecció solar és imprescindible, ja que l’excés de sol pot provocar taques i cremades solars. Amb l’arribada de l’estiu, les peces s’escurcen i el cos queda al descobert. Lluir una pell bronzejada arriba a convertir-se, per a algunes persones, en una veritable obsessió que es pot traduir en accions tan perilloses com passar llargues estones sota els raigs de sol o no utilitzar fotoprotecció.

Si ets una d’aquestes persones, has de saber que l’enfosquiment de la pigmentació és una resposta de la pell davant l’agressió que suposen les radiacions ultraviolades i que prendre el sol sense protecció comporta riscos com cremades, l’envelliment prematur de la pell o el desenvolupament de càncers de pell.

Evita sortir al carrer durant les hores de més sol

Un cop de calor és una situació que pot ser molt greu, de manera que, sempre que et sigui possible, evita l’exposició solar directa durant les hores de més sol. Els aparells de refrigeració i l’aigua (tant per a refrescar-te com per hidratar-te) són els teus grans aliats per fer front a la calor.

Altres mesures que poden ajudar-te a evitar els efectes de la calor són seguir les prediccions meteorològiques per prevenir els dies més calorosos, vestir roba lleugera, àmplia i de colors clars, limitar l’activitat física durant les hores de més calor i evitar els menjars molt calents o greixosos.

D’altra banda, és important que aprenguis a identificar els símptomes d’un cop de calor i a actuar davant d’aquests en cas que es produeixin.

Refresca l’ambient amb ventilació

Mantenir la casa fresca i aïllar-la de la calor exterior és essencial per suportar les altes temperatures estiuenques. Utilitzar el ventilador o l’aire condicionat és una bona opció, però no l’única:

 • Abaixa les persianes quan t’entri el sol a casa.
 • Tanca les cortines.
 • Obre les finestres a primera hora del matí i durant la nit per ventilar la casa.
 • Si tens tendals, utilitza’ls. Fan de barrera contra l’entrada dels raigs solars i col·laboren en la regulació de la temperatura interior.
 • Estigue’t a les estances més fresques de la casa.
 • Retira les catifes i els coixins de sofà.
 • Si tens terrassa, aprofita l’última hora de la tarda per ruixar-la amb una mica d’aigua.
 • Prepara plats freds i evita posar en marxa el forn per mantenir la cuina fresca.
 • Utilitza bombetes LED. Generen menys calor.
 • Els colors clars en sostres i parets exteriors reflecteixen el sol, eviten l’escalfament dels espais interiors i milloren la il·luminació.
 • Omple la llar de plantes. Ajuden a refrescar l’ambient tant a l’interior com a l’exterior.

Recorda, a més a més, que l’estiu és una bona època per incorporar hàbits saludables en el teu dia a dia, com seguir una alimentació equilibrada o fer activitat física:

 • Menja fruites de temporada i segueix la recomanació de menjar, almenys, cinc racions de fruita i verdura al dia.
 • Segueix les normes bàsiques d’higiene alimentària. Les elevades temperatures i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària.
 • Mou-te! Passeja, fes una excursió en família, juga activament amb els més petits de la casa, fes esport amb els amics… Aprofita el bon temps per augmentar el teu nivell d’activitat física d’una manera fàcil, evita fer exercici en les hores de més calor, porta sempre aigua i beu sovint.

Esperem que gaudeixis al màxim d’aquest estiu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.