La polimedicació és el tractament amb diversos fàrmacs de manera simultània durant un període de temps determinat. Moltes persones, sobretot aquelles d’edat avançada o que pateixen diverses afeccions o malalties a la vegada, prenen més d’un o dos medicaments al dia. Quan el consum de fàrmacs es fa durant un període de temps llarg i de manera simultània, pot arribar a ser perjudicial per a la salut, sigui quina sigui la via d’aplicació del fàrmac: oral, parenteral, inhalada…
Quan els medicaments que es prenen han estat estudiats pel metge/ssa, es considera que la polimedicació és adequada. Tot i així, cal anar revisant la simptomatologia per veure si es poden reduir el nombre de fàrmacs que es prenen o no. Només que un dels medicaments que es prenguin no estigui indicat clínicament, la polimedicació es considera inadequada i pot comportar un gran risc per a la salut del pacient. Per pal·liar aquest risc, cal reduir al màxim tots els fàrmacs que no siguin apropiats.
Existeixen dos tipus principals de pacients polimedicats:
- El pacient que per la malaltia que pateix necessita prendre diversos medicaments, com per exemple, els que pateixen esquizofrènia o els qui són seropositius.
- El pacient d’edat avançada que pateix dos o més patologies i necessita prendre un medicament per cadascuna d’elles, com per exemple, la combinació: diabetis, hipertensió i artrosi.
Dins d’aquests dos grups de pacients polimedicats també s’hi troben els pacients polimedicats fràgils, aquells qui prenen força medicaments però no disposen de recursos físics, psíquics ni socials per evitar els riscos i les conseqüències de la polimedicació.
Quins riscos té per a la salut?
Prendre diversos medicaments no només afecta la salut del/la pacient, també la societat en general. Per una banda, la polimedicació augmenta la morbiditat del qui pren els medicaments, empitjora la qualitat de vida i la capacitat funcional i cognitiva, i per l’altra, la polimedicació redueix l’adherència al tractament, que disminueix a mesura que augmenta la medicació, ja que s’acostuma a no respectar les dosis, prendre medicaments substitutius…
Els efectes adversos i interaccions també augmenten i moltes vegades no s’arriba a tractar totes les malalties/afeccions que es pretenen curar/pal·liar. A més a més, la despesa farmacèutica augmenta i com a conseqüència, el nombre de recursos.
Per tot això, és fonamental que els professionals sanitaris treballin a l’uníson i cooperin per adequar els tractaments a cada pacient, i en cas de no adherència, cal analitzar quins factors han fet que la persona medicada no compleixi el tractament: memòria, poca agudesa visual o mental, falta de consciència, poc suport per part de la família… Informar de forma clara i concisa de les característiques del tractament i de com cal aplicar-lo, així com els seus possibles efectes adversos ajuda moltíssim a disminuir els efectes adversos de la polimedicació. Altres serveis que també ajuden són: l’SPD (el servei personalitzat de dosificació de medicaments) que ofereixen les farmàcies, les estratègies de prescripció dels sanitaris i la revisió del tractament que se segueix de forma regular.
Ets un pacient polimedicat?
- Consulta el teu metge i segueix les seves instruccions
- No t’automediquis
- Demana ajuda si la necessites
- Utilitza estratègies per recordar tot el que t’has de prendre
- Informa el teu metge i els sanitaris que t’atenguin dels medicaments que prens
- No guardis els fàrmacs que ja no prens
- Vés a la teva farmàcia de confiança i deixa’t assessorar sobre l’SPD
- Mantingue’t informat sobre els possibles símptomes que et pot produir la medicació
Et queda algun dubte? Vine a la farmàcia i t’assessorarem!