Cosmètica i embaràs: què s’ha d’evitar

L’alimentació durant l’embaràs la tenim més o menys clara: res d’aliments crus d’origen animal, rentar fruites i verdures amb desinfectant alimentari, cuinar tots els aliments a més de 50°C, formatges pasteuritzats… I la pell? Tenim clar que ingredients cosmètics no podem utilitzar durant l’embaràs? La pell és l’òrgan més ampli que tenim i el que pateix grans modificacions durant l’embaràs.

Arriba l’embaràs i tot són dubtes, oi? No és per a menys, ja que dins de tu s’està gestant una vida preciosa. És el moment en el qual més connectats estareu el teu nadó i tu. Les teves experiències, siguin positives o negatives també es traslladaran al nadó. És per això que avui aportem el nostre gra de sorra en els tractaments cosmètics per embarassades.

Tractaments cosmètics a evitar durant l’embaràs

  • Depilació làser. No s’han realitzat suficients estudis sobre la influència en el fetus de la depilació laser. Millor esperar a després de la lactància, on els nivells hormonals tornen a la normalitat.
  • Emblanquiment dental. Estan contraindicats fins al cap del part. Millor aparcar tant els tractaments amb motlles per a aplicar-los a casa com els emblanquiments en la cabina del dentista.
  • Productes amb cafeina. També s’ha d’evitar via oral, ja que pot afectar el sistema nerviós del fetus.
  • Estan prohibits en l’embaràs tant els retinoides per via oral com per via tòpica per ser teratogènics per al fetus, podent produir malformacions en el fetus. Des d’alteracions en el sistema nerviós, cardiovasculars i en les extremitats.
  • El minoxidil per a la caiguda del cabell té efecte vasodilatador en la circulació del cuir cabellut. Encara que l’absorció sistèmica és gairebé nul·la s’ha d’evitar la seva aplicació fins al cap de la lactància materna perquè no existeixen dades clíniques disponibles sobre la seva seguretat en l’embaràs.
  • Utilitzada com a tractament antitaques. Com que no hi ha estudis al respecte, es desaconsella el seu ús durant l’embaràs.
  • Anàlegs de la vitamina D com el calcipotriol, usats per al tractament de psoriasis. S’ha demostrat que poden produir toxicitat i anomalies en el fetus.

 

Tractaments cosmètics segurs durant l’embaràs:

  • Exfoliants mecànics suaus. Els exfoliants “de boletes” en realitzar una exfoliació mecànica en la superfície es poden utilitzar sense problemes.
  • Els parabens són segurs. Malgrat la seva mala fama, són els conservants en cosmètics més estudiats, eficaços i segurs avui dia.
  • Cremes antiestries. Les estries s’originen quan la pell perd la funció d’estirar-se. Els canvis sobtats en el pes i l’estirament continu de la pell és el que provoca que surtin estries. Es produeix un trencament de la dermis i és quan apareixen les línies rosàcies. Les estries passen per dues fases amb els seus colors característics. Quan estan acabades de formar, en la fase inflamatòria, són d’un color rosat, convertint-se en blanques en la fase cicatricial. No apliquis crema només en el budell, les estries també poden aparèixer en les cuixes, les mames, els malucs i les axil·les. Encara que les estries solen sortir en el tercer trimestre de l’embaràs, aplica crema antiestries des del primer moment fins a l’últim dia. Aplica de manera generosa crema antiestries dues vegades al dia. És millor prevenir les estries que eliminar-les.
  • Protecció solar. Ja ho saps! No és negociable, estiguis o no embarassada. Durant l’embaràs a causa de l’alteració hormonal, i per una vegada prenent al sol, existeix risc de patir melasma. El melasma està format per una sèrie de taques àmplies que salin sobre el front, llavi superior i galtes. Aquesta hiperpigmentació no podrà ser tractada fins que s’acabi la lactància materna, però podem evitar que les taques es potenciïn aplicant protecció solar diàriament.

A gaudir de l’embaràs! I vine a veure’ns a la farmàcia per qualsevol dubte que tinguis durant aquesta nova etapa de la teva vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.