Conèixer la teva pell és imprescindible per detectar el càncer

La majoria dels càncers de pell es poden trobar a una fase primerenca mitjançant exàmens regulars que ens pot realitzar el nostre metge o fins i tot nosaltres mateixos. Contra abans sigui la prevenció, més fàcil serà el tractament.

Unes simples pautes poden ajudar molt a millorar l’examen de la nostra pell:

  • Realitzar l’examen una vegada al mes
  • Fer-ho en una habitació amb llum
  • Amb un mirall de cos sencer
  • Utilitzar un espai de mà per analitzar les àrees més difícils
  • Demanar ajuda a algú de confiança si és necessàri.

L’objectiu és conèixer bé la nostra pell: tant els lunars com peques i altres marques. Així serà molt més fàcil detectar noves irregularitats que puguin aparèixer.

 

On hem de parar atenció?

  • Lunars nous o existents que hagin canviat de forma, mida o color.
  • Taques que tinguin una aparença diferent de totes les altres de la nostra pell. Podem utilitzar la regla ABCDE: A d’asimetria (no és simètrica), B de borde (quan són desiguals, irregulars, dentats o poc definits), C de color (no uniforme, amb ombres o taques de colors), D de diàmetre (més de sis mm d’amplada), E d’evolució (la grandària, la forma o el color estan canviant).

 

Com hem de realitzar l’autoexploració?

  • Davant d’un mirall. Examinarem la cara, orelles, coll, pit i abdomen. En el cas de les dones hem d’aixecar els pits per examinar també la pell de sota d’aquests. Revisarem els braços completament, les palmes i el dors de les mans, com la pell entre els dits i les ungles.
  • Revisarem la part davantera de les cuixes, la part superior dels peus, la pell entre els dits dels peus i l’arrel de les ungles. Utilitzant un mirall de mà examinarem els glutis, l’àrea genital, la part baixa i superior de l’esquena i la part del darrere del coll i les orelles.

 

A més, utilitzarem una pinta o un assecador de cabell per separar el cabell i examinar bé el cuir cabellut. Observarem també la part inferior dels peus i les cuixes, examinant una cama cada vegada.

Si en alguna d’aquestes observacions trobes alguna anomalia, el primer que has de fer és tranquil·litzar-te i no alarmar-te. Has d’anar al teu metge i ensenyar-li qualsevol àrea que et preocupi: serà ell qui valori si fer alguna prova per determinar la gravetat de la situació.

Recorda que pots consultar al teu farmacèutic o al teu metge si tens qualsevol dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.