Coneix més sobre la hipertensió arterial

La hipertensió no diagnosticada pot generar moltes complicacions: aquest tipus de patologia pot complicar-se i és la causa de mort de 9,4 milions de persones cada any, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

 

Què és la hipertensió arterial?

La hipertensió es presenta quan els vasos sanguinis tenen una tensió persistentment alta, la qual cosa provoca que, amb el temps, es facin malbé. Quan es té la pressió alta, el cor ha de fer més força per a bombar sang al cos; és per això que amb el temps la hipertensió comporta malalties cardiovasculars.

Un alt percentatge de persones amb hipertensió no presenten símptomes, però sí han descrit patir maldecaps, hemorràgies nasals, dificultat per a respirar i dolors toràcics. Independentment,  recordem la importància de prendre la pressió arterial periòdicament per a verificar que es trobi en índexs normals.

Quins són els índex de tensió òptims?

En adults la tensió arterial ha de trobar-se en 120 mm Hg1 quan el cor batega, és a dir, la coneguda com a tensió sistòlica. Quan el cor es relaxa, o tensió diastòlica, s’ha de trobar al voltant de de 80 mm Hg.

Les persones poden patir d’hipertensió sense saber-ho, però tenir sobrepès, beure alcohol en excés, portar una dieta poc equilibrada, tenir el colesterol alt, patir diabetis i exposar-se a una vida plena d’estrès són factors que ajuden a elevar la tensió arterial.

 

Conseqüències

La hipertensió arriba a provocar infarts de miocardi, eixamplament del cor, i amb el temps, insuficiència cardíaca. També s’arriben a presentar aneurismes en els vasos sanguinis, es coneix que la sang pot arribar a filtrar-se en el cervell a causa de la tensió arterial alta; ocasionant accidents cardiovasculars, pèrdua de la visió, deterioració cognitiva, o deficiència renal.

 

Tractament

En general portar un estil de vida més saludable ajuda a baixar la tensió arterial:

  • Baixar el consum de sal a menys de 5mg per dia.
  • Deixar de consumir begudes alcohòliques en excés.
  • Perdre alguns quilos, si es troba en obesitat, o sobrepès.
  • Consumir fruites i verdures.
  • Fer exercici i no exposar-se a molt d’estrès.
  • Deixar els greixos, especialment les saturades.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.