Com evitar les infeccions de pell aquest estiu

L’estiu ja és aquí i la majoria de persones, per poder fer front a les altes temperatures i passar una bona estona, anirem a platges o piscines per refrescar-nos amb tota la família.

Ara bé, si volem gaudir-les d’una manera totalment segura caldrà que tinguem especialment cura amb la nostra pell.

Les infeccions per fongs són molt freqüents, i més a l’estiu, ja que els fongs proliferen en zones humides i càlides, com ara les piscines, les dutxes o els vestidors, llocs que molts de nosaltres visitarem aquest estiu. El contagi es produeix normalment per contacte directe o a través d’objectes d’ús personal que ja es troben contaminats: xancletes, tovalloles, banyadors… Generalment parlem d’infeccions localitzades i superficials quan afecten la pell, cabell, ungles i mucoses.

Un dels símptomes més típic sol ser el prurit intens, malgrat que algunes vegades pot passar desapercebut: aleshores només veurem un canvi notable de coloració a la zona afectada. Seria el cas de la tinea cruris, que afecta més a adolescents de sexe masculí, freqüentment amb sobrepès i esportistes, on la infecció es localitza al voltant de la zona enguinal i cara interna de les cuixes.

Peu atleta

Com molts coneixereu, el peu d’atleta és una altra micosi superficial causada per un dermatòfit. Observarem una zona envermellida i descamada entre els dits del peu, que pot arribar-se a clivellar i extendre’s per la resta de superfície plantar.

Des de la Farmàcia Queralt volem remarcar la necessitat de tractar les lesions causades pels fongs, evitant així la propagació i, sobretot, la sobreinfecció. Generalment, amb un tractament tòpic serà suficient.

Les berrugues

Les berrugues o papil·lomes són lesions benignes a la pell causades pel virus del papil·loma humà, que infecta les cèl·lules de la capa més superficial de la pell. Poden aparèixer a qualsevol localització, tot i que són més freqüents a la cara dorsal de les mans, al voltant de les ungles, a la cara plantar dels peus i també als colzes, genolls i cara.

Generalment són del mateix color de la pell, de forma arrodonida si la tumoració creix cap enfora i d’aspecte rugós o aspre si es localitzen en zones de fricció repetida. Quan són planes, el seu diagnòstic pot ser més dificultós, ja que la identificació no és tan evident. Sovint són indolores, però si es localitzen en àrees de gran pressió, com les plantes dels peus, causen malestar sobretot al caminar.

La via de contagi és directa de persona a persona però és poc freqüent. Recordem que tant la pell humida i estovada com la pell resseca són més susceptibles de lesionar-se i facilitar una via d’entrada d’infeccions com aquesta. Un motiu més per recomanar una bona higiene i protecció de la pell.

Esperem que l’article d’avui us hagi estat d’ajuda, passeu un bon estiu lliure d’infeccions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.