Maleïts punts negres… els que som propensos a tenir-ne sabem que encara que els fem fora, sempre tornen. Malauradament, no podem desterrar-los per sempre, però us podem ajudar a tenir-ne menys. Seguiu els nostres consells d’experts i proveu aquests consells per eliminar-los a casa i tenir una pell més neta i saludable.
Què són i com es causen els punts negres?
Si volem tractar un problema, primer cal entendre què els provoca. Així doncs, us deixem una lliçó ràpida sobre la causa dels punts negres:
Els punts negres es produeixen quan una combinació d’oli natural (o greix) i cèl·lules mortes de la pell obstrueixen el fol·licle pilós. A mesura que la pell intenta secretar i eliminar el greix i les cèl·lules mortes, els bacteris entren en contacte amb l’oxigen a l’obertura del porus, que després es torna negre.
En què es diferencien els punts negres dels punts blancs?
Amb els punts negres, els porus romanen oberts. Mentre que amb un cap blanc, els porus estan tancats. Així de senzill!
Com desfer-se dels punts negres?
- Exfolieu la pell
Exfoliant la pell amb un exfoliant facial, eliminareu eficaçment la capa superior de cèl·lules mortes de la pell, brutícia o maquillatge que us poden bloquejar els porus. Recordeu fer-ho suaument per no empènyer el que està taponant els porus a la pell, provocant una inflamació extra.
- Proveu d’utilitzar una peeling químic
Una altra forma súper eficaç d’exfoliar la pell és aplicant un peeling químic. No us espanteu amb el terme “químic”, estem parlant d’àcids làctics, glicòlics i salicílics.
Els AHA (alfa-hidroxiàcids) són ideals per tractar els punts negres, que són per exemple, l’àcid glicòlic i l’àcid làctic. D’altra banda també teniu els BHA (beta-hidroxiàcids), com l’àcid salicílic, dissolen la capa de cèl·lules mortes de la pell i desbloquegin els porus.
Tot i que són molt beneficiosos per a la pell, cal evitar emprar aquestes fórmules durant massa temps i, si observeu alguna descamació, cal fer una pausa i deixar descansar la pell.
- Elimineu les toxines amb argila
Podem afegir una mascareta facial d’argila un cop per setmana, que ajudarà a extreure les impureses dels porus.
- Utilitzeu cosmètica sense olis o “oil-free”
Una de les causes dels punts negres és l’excés de greix, de manera que si teniu punts negres, seria millor incorporar al vostre règim productes de maquillatge i cura de la pell sense oli o no comedogènics.
- No oblideu la crema hidratant
Si ja esteu fent tractaments d’exfoliació i neteja profund per desterrar els punts negres, és probable que tingueu la pell més seca. Per això és vital mantenir l’equilibri adequat i alimentar-se amb l’ajuda d’una crema hidratant. Si us preocupa que sigui contraproduent, opteu sempre per una crema hidratant no comedogènica.
- Intenta no tocar-los gaire
Sabem que és molt temptador esprémer els punts negres, però és important no fer-ho amb tots els que veieu. Recordeu que esprémer pot augmentar el risc de cicatrius. Centreu-vos en els punts negres més antics: solen ser de color més fosc i seran més fàcils d’eliminar. Si intenteu esprémer els punts negres més nous, us arrisqueu al fet que els bacteris s’estenguin al teixit circumdant i es formin taques.
- Extracció manual dels punts negres
Prepareu un bol amb aigua calenta, idealment després d’haver fet una dutxa també calenta, per a què el vapor hagi dilatat els porus al màxim. A continuació, amb un cotó fluix i alcohol per evitar que els bacteris s’estenguin i empenyeu suaument cap als dos costats del punt negre, de manera que no esteu fent pressió sempre en la mateixa zona de la pell. El punt negre hauria de sortir fàcilment, si no surt, no insistir i deixar-ho per un altre dia. Un cop acabada l’extracció és ideal aplicar una mascareta calmant que redueixi la inflamació.